Onze verantwoordelijkheid

Onze verantwoordelijkheid

Als familiebedrijf heeft Vespo zich altijd al bekommerd om de volgende generaties. Logisch dat wij ook daarom extra stappen maken naar een duurzaam karakter.

Vespo heeft gekozen om te bouwen aan onderstaande sustainable development goals. De SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) zijn gepromoot als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Deze 17 doelen zijn vastgesteld door de Verenigde Naties en staan voor een betere wereld anno 2030. Vespo heeft besloten om zich op 4 van de 17 doelen te focussen omdat deze haar als bedrijf aan het hart gaan. Om dit uit de kunnen dragen is het SDG Charter van Brainport door Vespo ondertekend.

Samen met de klant kijkt Vespo naar de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Denk aan duurzame grondstoffen, duurzame productie, duurzaam gebruik en verwerkt onder goede arbeidsomstandigheden.  

Daarnaast heeft Vespo verschillende keurmerken en initiatieven waar ook de producten van klanten aan kunnen voldoen. Samen met partners kan Vespo innovatieve en duurzame textielvezels ontwikkelen.  

Klik hier voor alle keurmerken
Lees hier meer over de grondstoffen
Bekijk hier onze duurzame samenwerkingen  


Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

SDG 6: Clean water and sanitation

De vezels die Vespo gebruikt zijn over het algemeen allemaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Katoen is wellicht het oudste materiaal dat tot textiel wordt verwerkt en tot op heden blijft de katoenproductie het grootst in vergelijking met andere materialen/grondstoffen.

Om vervuiling van landbouwgrond en water tegen te gaan, adviseren wij onze klanten producten te kiezen met onderstaande mogelijkheden in het achterhoofd: 

 

SDG8: Decent work & Economic growth  

Sinds jaren werkt Vespo samen met haar productiepartners en leveranciers om de arbeidsomstandigheden stap voor stap te verbeteren in de productielanden. Vespo werkt sinds 2011 officieel  samen met partners door zich aan te sluiten bij het Amfori netwerk. 

Amfori heeft als wereldwijde bedrijfsvereniging het doel om een open en duurzame handel te creëren voor meer dan 2000 retailers, importeurs, merken en verenigingen, afkomstig uit meer dan veertig landen. Hun missie bestaat uit drie delen: 

– de welvaart van de mens vergroten 
– op een verantwoorde manier gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen  
– wereldwijd open handel drijven 

 
Als actief lid streeft Vespo ernaar om samen met Amfori een positieve verandering op grote schaal te creëren, te beïnvloeden en te stimuleren.   

Naast het werken in deze samenwerkingsverbanden adviseren wij onze klanten producten te kiezen met het GRS of GOTS keurmerk omdat producten geproduceerd onder deze standaarden onder toezicht staan tav werkomstandigheden in de gehele keten door middel van het chain-of-custody-principe 

 

SDG12: Responsible consumption & production  
Vespo adviseert klanten en eindgebruikers ten aanzien van ‘de betere keuze’. Daarnaast werkt Vespo aan de ontwikkeling van duurzamere varianten van de bestaande producten en verpakkingen.  
De impact is het grootst als we de consumenten keuzes bieden die naast verantwoord ook betaalbaar zijn; dit is een continu proces van optimalisatie. 

Dit doet Vespo concreet door de volgende stappen: 

  • Standaard levert Vespo enkel producten met het Oeko-tex Standard 100 certificaat. Dit keurmerk bewijst vooral dat er geen gevaarlijke stoffen in het eindproduct zitten voor de gebruiker 
  • Adviseren aan onze klanten om producten te kiezen voor een verantwoorde keuze, met het GRS, GOTS keurmerk of BCI label
  • Via Remokey duidelijk richting de consument te communiceren wat de impact van textiel op het milieu is. Hoeveel water, energie en CO2 uitstoot zij bespaart bij aankoop van een gerecycled textiel product. 
  • Het verduurzamen van verpakkingen op projectniveau. De eigen merken worden stap voor stap verduurzaamt d.m.v. gebruik van gerecyclede materialen en het verminderen van plastics. Dit doen wij in overleg met onze ketenpartners Moonen Packaging maar ook met behulp van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken 
  • Productontwikkeling en actief sourcen van nieuwe producten van biologisch katoen, gerecycled textiel en nieuwe duurzamere grondstoffen 

 

SDG17: Partnerships for the goals  
Vespo werkt altijd samen met klanten en leveranciers in de keten en focust zo gezamenlijk op het behalen van een aantal SDG’s. Gezien de rol van Vespo als groothandel is samenwerking met anderen in de keten noodzakelijk om ook maar iets te kunnen bereiken. Als textielexpert kan Vespo niet alleen adviseren in de technische specificaties van de vezels, maar ook wat er speelt op de markt op basis van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Daarnaast kijkt Vespo samen met haar klanten/partners waarin ze vooruitstrevende samenwerkingen kan aangaan.  

Dit doet Vespo concreet door op de volgende manieren samen te werken in de keten: 

  • Via Remokey, een 3eonafhankelijke partij welke berekent en communiceert wat de impact van textiel op het milieu is en hoeveel water, energie en CO2 uitstoot bepaard kan worden bij aankoop van een gerecycled textiel product. 
  • Het sourcen van producten van leveranciers die aangesloten zijn bij het Better Cotton Initiative 
  • Het verduurzamen van verpakkingen op projectniveau. 
  • Door actief deel te nemen aan het Amforinetwerk 

U, onze klant
Als laatst nodigt Vespo klanten uit om samen, in de vorm van een partnership, de textielketen verder te verduurzamen met bijvoorbeeld lange termijn samenwerkingen. Want voor Vespo is niet alleen de aarde duurzaam, maar ook de relatie ál onze partners zoals klanten en leveranciers. 

Vezels en grondstoffen 

Biologisch katoen 
Om vervuiling van landbouwgrond en water tegen te gaan, wordt er bij de productie van biologisch katoen geen gebruikt gemaakt van chemicaliën. Een aantal producten van Vespo zelf wordt al met biologisch katoen geproduceerd, maar ook op aanvraag kunnen producten bij Vespo met biologisch katoen worden geproduceerd. Deze producten worden dan onder het GOTS-label gemaakt bij onze productiepartners. 

Gerecycled katoen  
Het inzetten van gerecyclede producten is belangrijk voor onze planeet en daardoor ook heel belangrijk voor de volgende generatie. Door gebruik te maken van deze gerecyclede vezels hoeft er minder virgin (nieuw) materiaal geproduceerd te worden en kunnen we dus enorm veel water en CO2 uitstoot besparen, wat automatisch betekent dat de aarde weer een stukje langer meegaat. 

Hoe werkt Vespo hieraan mee? 
Vespo laat ingezameld textiel (zgn. post-consumer textiel) of snijresten (zgn. pre-consumer textiel) hergebruiken en blenden met PET-flessen. Door het hergebruikte textiel te combineren met de PET-flessen (dit heet dan recyceld polyester) blijft de kwaliteit en sterkte behouden.