Onze verantwoordelijkheid

Onze verantwoordelijkheid

Bij Vespo voelen we ons verantwoordelijk voor onze leefomgeving. Daarom voeren wij een actief beleid in het kader van Milieu en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Samen moeten we ervoor zorgen dat we ook in de toekomst nog van alle mooie dingen om ons heen kunnen blijven genieten.

Certificering, wet- en regelgeving

Werkcondities

BSCI

Vespo ondersteunt de internationaal vastgelegde doelstellingen voor Sociaal- en Milieu-verantwoord ondernemen. Door middel van het Amfori lidmaatschap zet zij zich in om bij al haar leveranciers met hun toeleveranciers de werkomstandigheden te verbeteren volgens de Amfori-BSCI (Business Social Compliance Initiative) gedragscode.


De gedragscode omvat onderstaande 11 kern werkcondities:

 • vrijheid van vereniging en recht op collectieve onderhandelingen;
  eerlijke betaling;
 • aanvaardbare werkuren;
 • veilige en gezonde werkomstandigheden;
 • uitbanning van buitensporig/riskant werk en compensatie van overwerk;
 • bescherming van jongere werkers;
 • verbod op kinderarbeid;
 • verbod op discriminatie van personen;
 • verbod op dwangarbeid;
 • bescherming van het milieu;
 • ethisch verantwoord zakelijk gedrag.


Al deze condities zijn nauwkeurig uitgewerkt en worden door derden periodiek gecontroleerd middels audits. Vespo ziet erop toe dat de door auditors voorgeschreven verbeteringen ook daadwerkelijk worden opgevolgd.

 

Milieucondities

BEPI

Voor een gezamenlijke aanpak ter bescherming van het Milieu heeft Amfori de BEPI (Business Environmental Performance Initiative) gedragscode uitgewerkt in eveneens 11 kerncondities. 
Deze richten zich vooral op energiegebruik, watergebruik, watervervuiling, luchtvervuiling, gronduitputting en afval. Vespo onderschrijft deze doelstellingen door al haar producenten voor te schrijven de amfori BEPI self assessment in te vullen om vervolgens verbeteringen aan te brengen volgens de BEPI-richtlijnen.

OEKo-Tex

Oeko-Tex is een wereldwijd onafhankelijk erkend certificeringinstituut die certificaten uitgeeft op producten en aan fabrieken. Zij testen de producten, stoffen en accessoires die in onze kleding worden gebruikt op verboden en gevaarlijke chemicaliën. Zijn deze niet schadelijk voor consument en fabrieksarbeider dan worden deze producten gecertificeerd. Dit is een doorlopend proces van testen van producten en controle op productieprocessen waarbij de certificering rekening houdt met de aangepaste wetten. Dit is een continu proces.

Alle producten van Vespo vallen onder het Oekotex certificaat.

Onze bijdrage

Duurzaamheid

Duurzaamheid krijgt in de textielbranche steeds meer aandacht. Ook Vespo werkt hieraan mee. Komend jaar zal Santino een aantal artikelen toevoegen die vervaardigd zijn uit gerecycled materiaal in combinatie met bio-katoen.

Recycling

De behoefte aan het hergebruiken van ons afval is een maatschappelijke ontwikkeling die belangrijk is in het verminderen van de hoeveelheid afval. Deze behoefte leeft ook bij ons en onze klanten.
Daarbij biedt verbeterde technologie meer mogelijkheden op dit gebied. Dit kan gaan van het recyclen van snij-afval in het productieproces, tot het volledig terugnemen van oude producten van consumenten en deze hergebruiken.
Op dit moment wordt gewerkt aan nieuwe producten op basis van deze technologie.