Vezels en grondstoffen

De vezels die Vespo gebruikt zijn over het algemeen allemaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Katoen is wellicht het oudste materiaal dat tot textiel wordt verwerkt en tot op heden blijft de katoenproductie het grootst in vergelijking met andere materialen/grondstoffen. 
 
Biologisch katoen 
Om vervuiling van landbouwgrond en water tegen te gaan, wordt er bij de productie van biologisch katoen geen gebruikt gemaakt van chemicaliën. Een aantal producten van Vespo zelf wordt al met biologisch katoen geproduceerd, maar ook op aanvraag kunnen producten bij Vespo met biologisch katoen worden geproduceerd. Deze producten worden dan onder het GOTS-label gemaakt bij onze productiepartners.

Gerecycled katoen  
Het inzetten van gerecyclede producten is belangrijk voor onze planeet en daardoor ook heel belangrijk voor de volgende generatie. Door gebruik te maken van deze gerecyclede vezels hoeft er minder virgin (nieuw) materiaal geproduceerd te worden en kunnen we dus enorm veel water en CO2 uitstoot besparen, wat automatisch betekent dat de aarde weer een stukje langer meegaat. 
 

Hoe werkt Vespo hieraan mee? 
Vespo laat ingezameld textiel (zgn. post-consumer textiel) of snijresten (zgn. pre-consumer textiel) hergebruiken en blenden met PET-flessen. Door het hergebruikte textiel te combineren met de PET-flessen (dit heet dan recyceld polyester) blijft de kwaliteit en sterkte behouden.