Keurmerken

Vespo heeft verschillende keurmerken en initiatieven waar ook de producten van klanten aan kunnen voldoen.
Samen met onze partners kan Vespo innovatieve en duurzame textielvezels ontwikkelen.

Oeko-tex  

Oeko-tex Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel. Textiel met het Oeko-tex standard 100 keurmerk is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties. Het eindproduct wordt gecontroleerd met behulp van grenswaarden. Indirect worden er eisen gesteld aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen en schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen. 
Naleving van de eisen wordt deels door de labs gedaan die aangesloten zijn bij Oeko-tex en deels worden er bedrijfsaudits gedaan door onafhankelijke controleurs. Op het label staat welk instituut het product heeft getest voor toekenning van het keurmerk. 

GRS: Global Recycle Standard 

De Global Recycle Standard geeft aan dat één of meer materiaalsoorten van kleding en andere producten minimaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaat. Dit betekent dat de hoeveelheid gerecycled materiaal in samengestelde producten dus lager kan zijn dan deze 50%. Dit percentage moet, per materiaalsoort, op het etiket vermeld worden. 
 
Global Recycle Standard is oorspronkelijk opgezet voor de textielindustrie, maar het keurmerk komt op allerlei producten voor, zoals bijvoorbeeld tuinschuttingen. De eisen gaan behalve over de recycling ook over het milieubeleid van het bedrijf. Er zijn milieucriteria voor het lozen van afvalwater en het water-, chemicaliën- en energiegebruik moet geregistreerd worden, maar aan de hoeveelheden worden geen eisen gesteld. Verder zijn er criteria voor de veiligheid, arbeidsomstandigheden en het opleidingsniveau van het personeel. 

GOTS 

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verdere verwerking ervan tot kledingstukken. Tenminste 70 procent (te herkennen aan de tekst Made with organic) of minstens 95 procent (te herkennen aan de tekst Organic) van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. 

De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen. Er moet een waterbeheerplan zijn. GOTS heeft tevens milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase, niet in de landbouwfase. Ook zijn er milieueisen voor de verpakking en de fournituren. 

Naleving van de eisen van het keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door een geaccrediteerde organisatie.